Άλλος ένας καλός λόγος για να ξεκινήσετε γυμναστήριο είναι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας. Μια νέα μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια δείχνει ότι μια έντονη προπόνηση μόλις 20 λεπτών μπορεί να ενισχύσει την επεισοδιακή μνήμη, γνωστή και ως μακροχρόνια μνήμη για προηγούμενα γεγονότα, κατά περίπου 10 τοις εκατό σε υγιείς νέους ενήλικες.
Η έρευνα αυτή δεν είναι η πρώτη που βρήκε ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας Acta Psychologica και έδωσε στο φως μερικές νέες προσεγγίσεις. Ενώ πολλές από τις υπάρχουσες μελέτες έχουν αποδείξει ότι μήνες αερόβιας άσκησης όπως το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, η τρέχουσα μελέτη έβαλε τους συμμετέχοντες να σηκώσουν βάρη μόνο μία φορά, δύο ημέρες πριν από το πείραμα.
Η μελέτη ξεκίνησε με τους συμμετέχοντες να κοιτούν 90 φωτογραφίες στην οθόνη ενός υπολογιστή. Οι εικόνες ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένες μεταξύ των θετικών (δηλαδή παιδιά σε μια νεροτσουλήθρα), αρνητική (ακρωτηριασμένα σώματα) και ουδέτερο (ρολόγια) εικόνες. Οι συμμετέχοντες δεν κλήθηκαν να προσπαθήσουν να θυμηθούν τις φωτογραφίες. Όλοι στη συνέχεια κάθισαν σε ένα μηχάνημα αντίστασης ποδιών. Οι μισοί από αυτούς επέκτειναν και συρρίκνωσαν το κάθε πόδι 50 φορές. Η ομάδα ελέγχου απλώς καθόταν στην καρέκλα και παρακολουθούσε. Καθ 'όλη τη διαδικασία, η πίεση του αίματος και ο καρδιακός ρυθμός κάθε συμμετέχοντος καταγραφόταν. Κάθε άτομο έχει δώσει δείγματα σάλιου και έτσι η ομάδα μπορεί να ανιχνεύσει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστο- δεικτών που συνδέονται με το στρες.
Οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο εργαστήριο μετά από 48 ώρες και είδαν μια σειρά από 180 φωτογραφίες – οι αρχικές 90 αναμίχθηκαν με 90 νέες φωτογραφίες. Η ομάδα ελέγχου θυμήθηκε περίπου το 50 τοις εκατό από τις φωτογραφίες από την πρώτη συνεδρία. Όσοι ασκούνταν θυμήθηκαν περίπου 60 τοις εκατό.
Ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θυμήθηκαν τις θετικές και αρνητικές εικόνες καλύτερα από τις ουδέτερες, αυτό το μοτίβο ήταν πιο έντονο στους συμμετέχοντες που ασκήθηκαν. Η ομάδα περίμενε αυτό το αποτέλεσμα αφού ήδη υπάρχουσες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιο πιθανό να θυμόμαστε συναισθηματικές εμπειρίες, ιδίως μετά από βραχυπρόθεσμο άγχος.
Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τη βελτίωση της μνήμης σε περιπτώσεις ψυχολογικής πίεσης, όπως η δημόσια ομιλία.
Αν και η μελέτη χρησιμοποίησε ασκήσεις βάρους, η Weinberg επισημαίνει ότι οι δραστηριότητες αντοχής όπως κάμψεις ή κάμψεις γονάτων θα παράγουν πιθανό τα ίδια αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, ασκήσεις που δεν απαιτούν το άτομο να είναι σε αρκετά καλή φόρμα όπως ποδήλατο, τρέξιμο και παρατεταμένες αερόβιες ασκήσεις.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αφιερώσουν πολύ χρόνο για να δώσουν στο μυαλό τους μια ώθηση» δήλωσε η Lisa Weinberg, μεταπτυχιακή φοιτήτρια επικεφαλής της έρευνας.